У СБУ заявили, що запобігли масштабній кібератаці Росії на українські держоргани

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Pixabay

У Службі безпеки повідомили, що запобігли масштабній кібератаці Росії на українські державні органи.

Про це пише пресслужба СБУ.

«Російські куратори діяли через завербованого українського хакера, який мав надіслати українським посадовцям замаскований файл зі шпигунським програмним забезпеченням. Ціллю атаки були центральні органи влади й органи місцевого самоврядування, а мета зловмисників — заблокувати роботу об’єктів інформаційної та критичної інфраструктури», — пояснили там.

Слідство встановило, що росіяни діяли через мешканця Запоріжжя. Пропозицію про співробітництво той отримав через інтернет і погодився за певну винагороду.

Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили електронні носії зі шкідливими файлами з Росії, а також листування хакера з російськими кураторами. Йому вже повідомили про підозру в державній зраді.

  • У січні 2021 року в Україні викрили одну з найнебезпечніших хакерських мереж, що відповідала за 30% кібератак в усьому світі.
  • 27 червня 2017 року сталась масштабна атака, зокрема в Україні. Вірус NotPetya почав переписувати завантажувальний запис диска (системна інформація, без якої компʼютер не може завантажитися) і безповоротно шифрувати системні та призначені для користувача файли. Тоді постраждала величезна кількість українських організацій, зокрема уряд, банки, державні енергетичні компанії, «Укрзалізниця», київський аеропорт і метро. Також від мережі була відключена система радіаційного моніторингу Чорнобильської АЕС, а працівники станціїї змушені були перейти в цілому на ручне управління.