У держрезиденції «Конча-Заспа» хочуть створити Центр дитячого правосуддя. Омбудсмен Кулеба заявив, що центр може стартувати вже за пів року

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У держрезиденції «Конча-Заспа» хочуть створити Центр дитячого правосуддя. Омбудсмен Кулеба заявив, що центр може стартувати вже за пів року

Фото УНІАН

На території державної резиденції «Конча-Заспа» планують створити Центр дитячого правосуддя для захисту прав дітей, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації.

Про це заявив уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, який є ініціатором проєкту.

За його словами, центр буде розташовано на території державної резиденції «Конча-Заспа», через нього проходитимуть усі справи в Києві та Київській області, які стосуються злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей.

«Кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства, і в більшості випадків кримінальні справи щодо злочинців не відкриваються або не завершуються обвинувальним вироком. Діти отримують додаткові психологічні травми, адже їх неодноразово допитують у межах досудового слідства та під час судових розглядів справ, і ці процеси можуть тривати роками», — пояснив Кулеба.

Також уповноважений президента з прав дитини зазначив, що загалом в Україні потрібно відкрити близько 100 таких центрів дитячого правосуддя, які сприятимуть зменшенню травматизації дітей і підвищенню якості збирання доказів.

«Ми формуємо модель Центру дитячого правосуддя. Консультуємося постійно з міжнародними експертами. Проєкт буде реалізовуватися в резиденції «Конча-Заспа», є відповідне приміщення. Дуже хотілося б вже за пів року запустити цей центр. У президента є велике бажання, щоб така модель запрацювала в Україні», — додав Кулеба.

Представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Національної поліції, Київської обласної державної адміністрації та «Асоціації адвокатів України» висловили готовність долучитися до створення такого центру.