Хантер Байден написав мемуари, у яких відкидає звинувачення у справі української компанії Burisma

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Хантер Байден написав мемуари, у яких відкидає звинувачення у справі української компанії Burisma

Paul Morigi / Getty Images for World Food Program USA

Син президента США Хантер Байден написав мемуари Beautiful Things. У них він відхрещується від звинувачень у справі української компанії Burisma й називає 45-го президента країни Дональда Трампа «підлим».

Мемуари опублікують наступного тижня, але газета The Guardian отримала їх копію.

51-річний Хантер — юрист і бізнесмен. У 2014 році він увійшов до складу ради директорів української газової компанії Burisma. Тодішній генпрокурор України Віктор Шокін почав розслідувати справу про щомісячні виплати Хантеру у $50 тисяч. У березні 2016 року, під час візиту в Україну Джо Байден вимагав звільнити Шокіна. Врешті Шокіна відправили у відставку. На думку самого ексгенпрокурора, таку заяву Байден-старший зробив саме через те, що той розслідував справу щодо його сина. Однак немає жодних доказів того, що Джо Байден навмисно намагався допомогти своєму синові, домагаючись відставки Шокіна. У 2019 році Хантер залишив раду директорів Burisma, щоб не нашкодити карʼєрі батька, який заявив про наміри балотуватись у президенти США.

Зараз же, у мемуарах, Хантер Байден наполягає, що у 2014 році не зробив нічого поганого, коли приєднався до ради директорів Burisma. За словами Байдена-молодшого, роль Burisma як оплоту проти російської агресії за часів керування Володимира Путіна здалася йому «надихаючою», хоча пʼятизначна щомісячна зарплата також була важливим фактором. Окрім цього, Хантер визнає, що Burisma вважала його знамените прізвище «золотим».

«Простіше кажучи, — пише він, — присутність Байдена у раді директорів Burisma була гучним і безпомилковим f*ck-you для Путіна», — зазначив Хантер.

Описуючи, що він відчував, опинившись в епіцентрі політичної бурі через ділові інтереси, говорить, що «іноді» неминуче збігалося з роботою його батька як віцепрезидента Барака Обами.

Про Трампа

У мемуарах Хантер назвав колишнього президента США Дональда Трампа «підлою людиною з брудною місією», яка проникає в «безпрецедентні глибини». Саме так Хантер охарактеризував Трампа у період виборчого процесу та після нього.

Щодо наркозалежності Хантера, темою якої часто спекулював Трамп, то у мемуарах цитується його батько. Джо Байден неодноразово захищав Хантера від Трампа й казав, що пишається тим, як син бореться з залежністю. «Є причина, з якої [Трамп] піднімає всі ці дурниці. Він не хоче говорити по суті на серйозні питання», — наголошував Байден.

Про особисте

Мемуари Байдена Beautiful Things також присвячені таким особистим питанням, як загибель його матері і сестри в автокатастрофі у 1973 році, і смерть старшого брата Бо у 2015 році від раку мозку.

У книзі Хантер розповідає також про випадок, коли батько намагався втрутитись у його «пристрасті» й привіз додому у Денвер двох консультантів з реабілітаційного центру. Коли Хантер відмовився, Джо Байден погнався за ним по доріжці, потім схопив, обійняв і «довго плакав».

Окрім цього, син президента США розповідає, що у нього були романтичні стосунки із вдовою брата Бо: «Наші відносини почалися як взаємне відчайдушне прагнення до любові, яку ми обидвоє втратили».