Вбивство Шеремета: суд Києва поскаржився на тиск і втручання у діяльність через акції протесту й обговорення справи в соцмережах

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Вбивство Шеремета: суд Києва поскаржився на тиск і втручання у діяльність через акції протесту й обговорення справи в соцмережах

Юлія Вебер / «Бабель»

Шевченківський районний суд Києва заявив про втручання у діяльність суду присяжних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета та звернувся у зв’язку з цим до Вищої ради правосуддя та Офісу генерального прокурора.

Про це повідомили у пресслужбі суду.

Зокрема, у суді присяжних розповіли, що кожне судове засідання у справі супроводжується організацією масових акцій протесту біля будівлі суду під час яких порушується громадський порядок, відбуваються бійки, пошкоджується майно тощо.

До того ж у відомстві наголосили, що прихильники обвинувачених у соціальних мережах, зокрема Facebook, гостро обговорюють перебіг розгляду справи та погрожують суддям і присяжним, а також закликають до розправи, щоби схилити суду до ухвалення рішення, «необхідного певній групі осіб».

«З боку сторони захисту лунають висловлювання, які мають ознаки тиску», — додали в суді, запевнивши, що все це є втручанням у професійну діяльність суддів та впливом на суд присяжних під час розгляду кримінального провадження.

Окремо у Шевченківському райсуді попросили громадян дотримуватись порядку під час судових засідань, не допускати висловлювань та поведінки, які суперечать вимогам закону та мають ознаки тиску на суд.

  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. На брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства та назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і співробітник Сил спецоперацій Андрій Антоненко.
  • Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • У травні 2020 року Дугарь суд відпустив під заставу, а 11 серпня Кузьменко — під домашній арешт. 23 березня 2021 року Шевченківський райсуд Києва вкотре залишив під вартою Андрія Антоненка.