Радник ОП Арестович заявив, що не можна збільшувати кількість політвʼязнів: «Досить з нас Ріфа та Стерненка»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Радник ОП Арестович заявив, що не можна збільшувати кількість політвʼязнів: «Досить з нас Ріфа та Стерненка»

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що не можна збільшувати кількість увʼязнених за політичними мотивами — як приклад навів активіста Сергія Стерненка та фігурантів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це він заявив в ефірі програми «Право на владу».

На запитання про те, як відновити довіру громадян до судової системи, Арестович відповів: «Ми шукаємо вихід. І вихід полягає в тому, що не можна збільшувати кількість людей, увʼязнених за політичними причинами або мотивами. Вистачить Ріфа [Андрія Антоненка] та Стерненка, [Яни] Дугарь, [Юлії] Кузьменко».

01:49:30

Водночас він зазначив, що під час останньої акції протесту на підтримку Стерненка державі не залишили вибору, «аніж включати насильство».

«Але коли атакують нашу будівлю... Ті, хто атакують державу, не залишають їй вибору, аніж включати насильство на насильство. Якщо вона не буде так вчиняти, вона не буде державою, далі буде Російська Федерація, і поїхали. Не буде спротиву. Нам не залишають люди, які бʼють скло, іншого виходу. [...] Не може поліція, правоохоронні органи не реагувати на такі речі, бо перестають бути тими, ким вони є. Не ставте їх у це становище. Ми знайдемо вихід», — додав Арестович.

  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. Згодом на брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства та назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і співробітник Сил спецоперацій Андрій Антоненко. Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику влади.