Турецька ліра після звільнення Ердоганом очільника Центробанку впала до майже історичного мінімуму. Як це вплине на ціни

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Турецька ліра після звільнення Ердоганом очільника Центробанку впала до майже історичного мінімуму. Як це вплине на ціни

Flickr / Afiq Rudzi

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звільнив з посади очільника Центробанку Насі Агбала. Через це турецька валюта обвалилася на 15% і майже сягнула історичного мінімуму.

Про це пише Reuters.

Курс ліри досяг 8,48 за один долар. Історичний мінімум було встановлено у листопаді 2020 року, коли ліра обвалилася до 8,58 за один долар. Після цього і був призначений Насі Агбал.

Його дії на посаді високо оцінювалися зовнішніми інвесторами, а турецька валюта активно зміцнювалася. Агбал підняв облікову ставку з 17% до 19% для того, аби стримати інфляцію. Водночас самому Ердогану це не сподобалося, оскільки той вважає, що саме такі дії Центробанку і призводять до інфляції.

Після звільнення Агбала його місце зайняв Сахап Кавчоглу — колишній член правлячої партії у Туреччині. Він став уже четвертим очільником Центробанку за останні два роки.

Водночас туристи, які прибувають до Туреччини, зможуть отримати короткочасну вигоду, оскільки зазвичай прилітають туди з доларами та євро. Таким чином вони зможуть вигідніше отримати місцеву валюту. Але через деякий час цю вигоду може з’їсти підвищення цін.

  • Згідно з оновленим індексом Біг-Мака українська гривня виявилася недооціненою на 61%. Вона увійшла до п’ятірки найбільш недооцінених валют світу. Найбільш недооціненою валютою в 2020 році виявився ліванський фунт — на 68,7%. Також недооціненими стали російський рубль (68%), турецька ліра (64,5%) та південноафриканський ранд (61,9%).