Фінляндія знову найщасливіша країна світу. Україна в цьому рейтингу — 110-та

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна у світовому рейтингу щастя посіла 110-ту сходинку серед 149 країн, включених до звіту. Це є одним з найнижчих показників серед європейських країн.

Про це йдеться в загальному рейтингу ООН World Happiness Report (за підсумками трирічних досліджень).

При цьому за рік Україна піднялася на 13 сходинок (у 2020-му була на 123-му місці). Поряд з нашою країною у цьому рейтингу опинилися Ірак (111 місце) і Алжир (109).

Найщасливішою країною світу вже четвертий рік поспіль визнали Фінляндію. Далі йдуть — відповідно на другому, третьому, четвертому та п’ятому місцях — Данія, Швейцарія, Ісландія та Нідерланди.

У «двадцятці» щасливчиків також Австрія (10 місце), Ізраїль (12), Німеччина (13), Чехія (18) та США (19). А найнещасливішими країнами в рейтингу визнали Руанду (147), Зімбабве (148) та Афганістан (149 місце).

При складанні загального рейтингу укладачі використовують трирічний відрізок як більш репрезентативний. Але окремо є рейтинг лише за індексом останнього року (2020-го) — у ньому Україна опинилася на 69-му місці серед 95 країн світу (була на 89-му).

На першому місці, як і в загальному рейтингу, — Фінляндія. На другому — Ісландія, яка піднялася за рік на два місця. Водночас Норвегія опустилася з п’ятого на восьме місце, а Німеччина за останній рік перемістилася із 17-го на сьоме місце. Загалом, як зазначає CNN, за результатами рейтинг 2020 року загалом схожий на попередній, попри пандемію коронавірусу, яка сильно вплинула на людей.

  • Щорічну доповідь про щастя з 2012 року готує підрозділ ООН з пошуку рішень сталого розвитку у світі. У рейтингу щастя оцінюються такі показники, як рівень ВВП на душу населення, тривалість життя, свобода, щедрість, соціальна підтримка та ставлення до корупції.