Bihus.Info: ЗСУ витратили 600 мільйонів гривень на непридатну систему управління військами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українські Збройні сили витратили 600 мільйонів гривень з бюджету на систему управління військами «Дзвін-АС», але аудит показав, що вона може бути непридатною і взагалі недоцільною.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів Bihus.Info.

На розробку системи пішло 4 роки. У 2016 році Міністерство оборони замовило у ТОВ «Еверест Лімітед» створення системи центру оперативного управління ЗСУ. За контрактом, компанія мала створити софт і обладнати відповідною технікою пункти управління (штаби та машини).

До цього контракту «Еверест» займалася продажем компʼютерів і готового софту і ніколи не вела розробки з нуля. У Міноборони знали, що компанія не може виконати роботи, і дали з цього приводу висновок, але незабаром різко передумали. З «Еверест» підписали контракт на умовах, що компанія знайде співвиконавців.

Фінальна ціна проєкту становила 580 мільйонів гривень. Тривалість його реалізації повʼязана з тим, що терміни здачі постійно зсувалися, кошторис змінювали, а замість чотирьох комплексів замовили 12.

Зрештою Служба безпеки України ініціювала аудит, який влітку 2020 року показав, що софт не відповідає поставленому завданню, закупівля 12 комплексів нічим не обґрунтована, сама система не сумісна з аналогічними системами НАТО, «Дзвін-АС» вкрай складно інтегрувати, управління системою ускладнене, а в секретному софті використовується програмне забезпечення сторонніх виробників. При цьому аудит виявив, що одна з програм за 15 мільйонів гривень взагалі не використовується.

У жовтні 2020 року комісія з прийому відмовилася приймати систему, заморозивши процес. Компанія після цього подала до суду, вимагаючи прийняти роботу.

Згідно з даними аудиту, рішення щодо проєкту ухвалювали генерал Володимир Рапко (підписав контракт), заступник начальника Генштабу Родіон Тимошенко (автор ідеї збільшити кількість комплексів) і тоді ще начальник Генштабу Віктор Муженко (схвалив збільшення).

Реакція військових і «Евересту»

У Генштабі запит журналістів про коментар проігнорували. У Міноборони зазначили, що передали матеріали аудиту в Держбюро розслідувань і не можуть ухвалити рішення щодо системи, поки не завершиться слідство. Журналісти повідомляють, що відкрито щонайменше два кримінальні провадження.

Директор «Евересту» Володимир Пастухов спочатку погодився на зустріч із журналістами, але потім відмовився навіть говорити про систему. Компанія надіслала письмову відповідь, суть якої — інформація про недоліки «Дзвін-АС» не відповідає дійсності.