Після смерті глави Samsung його родичам у спадок залишилась багата арт-колекція. Її порівнюють з Лувром

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Після смерті глави Samsung його родичам у спадок залишилась багата арт-колекція. Її порівнюють з Лувром

Френсіс Бекон, «Фігура в кімнаті», 1962

leeum.org

Після смерті очільника південнокорейської компанії Samsung Лі Гон Хі арт-критик оцінив його приватну колекцію витворів мистецтва, в якій більш ніж 10 тисяч об’єктів, у $1,7 млрд. У власності померлого були шедеври Пікассо, Моне, Ворхола та багатьох інших митців.

Про це повідомляє Reuters.

За словами критика, який побажав залишитись анонімним, колекцію Лі можна порівняти з тією, що зберігається у французькому Луврі.

«Причина, з якої багато хто йде до Лувру, це побачити «Мона Лізу», а до Сикстинської капели — «Створення Адама». Там є цінні шедеври, які можна порівняти з колекцією Лі», — сказав неназваний критик.

Колишній міністр культури Кореї та кілька мистецьких груп закликали ухвалити закон, що дозволить родині померлого замість сплати податку на спадок у більш ніж $9 млрд пожертвувати колекцію витворів мистецтва.

У деяких країнах поширена практика сплати податків цінними картинами тощо, однак у Кореї такої можливості нема. Родині Лі доведеться розплачуватися протягом п’яти років, щоб зберегти свою долю і контроль за компанією Samsung.

Заклик дозволити сплатити податок арт-об’єктами направлений на те, щоб колекція залишилась у Кореї відкритою для відвідувачів. Продаж майна на аукціоні призведе до того, що більшість шедеврів відправлять за кордон.

«Якщо в нас не буде робочої системи сплати податку витворами мистецтва, ми втратимо колекцію», — заявив президент Корейської асоціації витончених мистецтв Лі Кван Су.

Марк Ротко, «Без назви», 1962 рік

G. Starke / Flickr

Юридична компанія родини Лі звернулася до трьох арт-груп, щоб оцінити колекцію, в якій 12 тисяч об’єктів, серед яких роботи Ренуара, Ріхтера та інших митців, причому деякі з них оцінюють у більш ніж $80 млн. Як зазначає сайт музею Samsung, у колекції Лі представлені картини Марка Ротко «Без назви» та Френсіса Бекона «Фігура в кімнаті», а також скульптура Альберто Джакометті «Висока жінка ІІІ». Ці витвори мистецтва були створені в 1960-х роках.

Загальна вартість шедеврів у власності померлого вдвічі перевищує вартість арт-колекції Рокфеллера, яку розпродали за $835 млн у 2018 році. Лі за життя вибудував власну філософію колекціонування арт-об’єктів, яку також поширював на засади управління своєю компанією.

Експерти звинувачують недоліки податкового законодавства Кореї в тому, що через них у музеях країни немає «навіть жодної гравюри Пікассо». За розрахунками Інституту мистецького ринку, національним музеям доведеться збирати гроші на колекцію Лі протягом 132 років.

Законопроєкт, що дозволить родині Лі передати державі витвори мистецтва в рахунок податку на спадок, розробили невдовзі після смерті керівника Samsung, однак невідомо, коли його розглянуть. Також невідомо, чи піде на такий крок родина, оскільки ані вона, ані її юристи не коментують ситуацію.

Зазначається, що Лі збирав свою колекцію протягом 40 років, при цьому його батько — засновник Samsung Лі Бен Чхоль — надавав перевагу давньому корейському мистецтву і не купував об’єкти, які вважав занадто дорогими.

  • Голова концерну Samsung Лі Гон Хі помер 25 жовтня 2020 року у віці 78 років. Причину його смерті не розкривали, однак відомо, що останні шість років він страждав від наслідків серцевого нападу, у звʼязку з чим передав контроль над компанією своєму сину Лі Чже Єну.
  • За даними Forbes, Лі Гон Хі був найбагатшою людиною у Південній Кореї, його статки оцінюють у майже $21 мільярд. За його життя Samsung Electronics стала однією з найбільших світових технологічних компаній.
  • Samsung запустила послугу Galaxy Sanitizing, за допомогою якої можна безкоштовно продезінфікувати смартфони цієї марки. Вона доступна і в Україні.