ООН: Понад 60 тисяч дітей з окупованого Донбасу не мають українського свідоцтва про народження

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей до 65 тисяч дітей не мають українських державних свідоцтв про народження, що може перешкоджати їхньому доступу до низки прав.

Про це йдеться у доповіді ООН.

Управління стурбоване тим, що Україна не запровадила адміністративну процедуру реєстрації народження дітей, які народились на окупованих територіях. Наразі такі свідоцтва можна отримати тільки в судовому порядку.

Зазначається, що у 2020 році 8 524 дитини народилися на території, підконтрольній бойовикам «ДНР», і 5 444 — «ЛНР». За рішенням суду видали тільки 2 220 свідоцтв дітям з окупованої Донецької області і 1 429 — з Луганської.

В ООН наголосили, що це створює додаткове фінансове навантаження на родини, які змушені перетинати лінію зіткнення і звертатися до суду з позовом. У результаті, до 65 тисяч дітей не мають українських державних свідоцтв про народження, що може перешкоджати їхньому доступу до низки прав, зокрема, вони не матимуть права отримати щеплення.

Нагадаємо, що на завершальній стадії перебуває розробка сервісу, який дозволить мешканцям окупованих територій реєструвати народження дитини через «єМалятко». Батьки немовлят через цей додаток отримають електронний примірник судового рішення про встановлення факту народження дитини. Номер документа потрібно буде внести до заяви на порталі «Дія», на підставі якої відділ РАЦС зареєструє народження та оформить свідоцтво.

У Мінʼюсті наголошують, що батьки немовлят зможуть через цей сервіс швидко та зручно отримати свідоцтво про народження та інші державні послуги для новонародженого.