Україна візьме в кредит 116 млн євро на оплату 20 французьких катерів для Держприкордонслужби

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні схвалив кредитну позику на оплату 20 неозброєних французьких патрульних катерів OCEA FPB 98 для морської охорони Держприкордонної служби України.

Про це повідомляє Мінфін України.

Міністр Сергій Марченко уповноважений підписати кредитні угоди за Рамковим договором між урядами Франції і України з терміном погашення 10 років.

Офіційна підтримка включає: банківську позику, гарантовану Французьким експортним агентством Bpifrance Assurance Export на максимальну суму 76 млн євро, і пряму позику Казначейства Франції на максимальну суму 40 млн євро. Загальна сума — 116 млн євро.

Відсоткова ставка банківської позики — EURIBOR (6 місяців) плюс маржа до 1,4% річних. Відсоткова ставка казначейської позики — CIRR (0,38% річних на дату підписання контракту).

Як зазначає УНН, у пояснювальній записці розпорядження Кабміну зазначено, що в 2020 році Україна вже виплатила компанії OCEA аванс в 689 млн грн. Наступний платіж буде 2021 році.

  • Про те, що Держприкордонслужба отримає 20 французьких катерів OCEA FPB 98 MKI Кабмін повідомляв ще влітку 2019 року. У 2020 році Україна і Франція підписали угоду на виробництво і технічну підтримку цих катерів. Вартість контракту — 136,5 млн євро, з яких 15% виплачує Україна з бюджету, а 85% — кредитні кошти. Катери побудують протягом трьох років. Вже в Україні на них встановлять артилерійські установки і кулемети.
  • 11 червня 2020 року Міністерство оборони США оголосило про виділення $250 млн на підтримку безпеки України. Після цього США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього устаткування. Шість з них одразу почали готувати до відправлення. 1 березня 2021 року США заклали в пакет допомоги ще два катери Mark VI.