«Антимайданом хтось керував утемну»: Добкін розповів, чому їздив до Росії та як у Харкові намагалися створити «ХНР»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Антимайданом хтось керував утемну»: Добкін розповів, чому їздив до Росії та як у Харкові намагалися створити «ХНР»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Колишній мер Харкова Михайло Добкін розповів, що наприкінці лютого — на початку березня їздив до Росії, тому що боявся штурму свого будинку з боку учасників Євромайдану.

Про це він розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«Нас постійно лякали штурмом обладміністрації. Увесь особовий склад міліції — усіх, хто міг стояти на ногах, вивезли до Києва. І ось після зʼїзду ми їхали додому, мені зателефонував начальник СБУ і сказав, що штурмуватимуть мій будинок і що сімʼю краще вивезти. Із нами тоді був Євген Савченко, губернатор Бєлгородської області [Росії] , він запропонував тимчасово перевезти сімʼю до нього», — зазначив Добкін.

За його словами, губернатор пропонував лишитися у нього на ніч, але тодішній мер Харкова Геннадій Кернес не міг цього зробити, тому що за ним уже надіслав літак олігарх Ігор Коломойський. Сам Добкін каже, що тоді одразу заявив Кернесу: «Якщо завтра не повернемося, можна вже не повертатися».

Добкін, який на той момент був головою ОДА, пояснив, що подзвонив своєму заступнику Василю Хомі і передав йому свої повноваження, а той впустив у будівлю адміністрації активістів Євромайдану.

«Я повернувся, а мене не пускають. Зайшов через чорний хід. А там ці, не надто охайні люди все запаскудили, розбили портрет Януковича. Це не страшно, але це ж мій портрет! Ось так я пʼять днів ходив через чорний хід на роботу», — розповів він.

Через це, за словами Добкіна, люди були дуже злі і зібралися у центрі Харкова на Антимайдан. Однак він не виключає і присутність Росії, зокрема, і «гастролерів». Добкін упевнений, що цим мітингом «керували втемну».

«Планувалася ця ефектна картинка з триколором над площею, а глобально, думаю, задумка була такою: розгойдати Харків і зробити там зону розмежування, а Луганськ і Донецьк опинилися б у тилу. Це означає, що техніку можна було б не через російський кордон поставляти, а нібито з Луганська і Донецька — тоді Росія б взагалі не брала участі», — вважає Добкін.

  • Михайло Добкін — колишній мер Харкова, ексочільник Харківської області та екснардеп. На початку березня 2014 року прокуратура оголосила Добкіну підозру в «посяганні на територіальну цілісність України». Через пів року ГПУ справу закрила, не знайшовши доказів провини.
  • 1 березня 2014 року у Харкові влаштували мітинг під назвою «За Харків», на якому виступали Кернес та Добкін. На цій акції було багато людей з російськими прапорами, які після закликів Кернеса пішли на штурм будівлі ОДА, яку на той момент контролювали активісти Євромайдану. Почалися сутички та побиття. Зрештою адміністрацію захопили і вивісили над нею російський прапор, який провисів там день.
  • 7 квітня у захопленому приміщенні ОДА спробували влаштувати фейкове голосування облради та оголосити про створення «Харківської народної республіки», але вже наступного дня правоохоронці провели штурм та звільнили будівлю від сепаратистів.