Суд Бразилії анулював вироки експрезиденту Лула да Сілві. Тепер він може брати участь у виборах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд Бразилії анулював вироки колишньому президенту країни Луїсу Інасіу Лула да Сілві, що дає йому можливість брати участь у президентських виборах 2022 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Суд постановив, що суд міста Куритиба, який розглядав звинувачення у корупції проти експрезидента, не був на це уповноважений і тепер всі вони повинні бути переглянуті федеральними судами столиці.

Генпрокуратура вже заявила, що оскаржить рішення, а Лула да Сілва заявив про визнання його правоти «на весь світ». Протягом усього судового процесу він заперечував причетність до корупції і відмивання грошей. Справи він називав політичною розправою.

Лула да Сілва обіймав пост президента з 2003 по 2011 рік, а в 2018 році був засуджений до 9 з половиною років. У листопаді 2019 року, після 19 місяців у вʼязниці він вийшов на свободу, пропустивши вибори жовтня 2018-го.

Рейтинги експрезидента досі високі. За даними одного з останніх опитувань, Лула да Сілва на першому місці за популярністю, а чинний президент Жаїр Болсонару — на другому.