Помер перший міністр закордонних справ України Анатолій Зленко

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

На 83-му році життя помер перший міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив колишній заступник міністра закордонних справ України, експостпред України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

«З невимовним болем отримав трагічну звістку про те, що не стало першого глави МЗС незалежної України, мого вчителя і дипломатичного батька Анатолія Максимовича Зленка!» — написав він.

Анатолій Зленко підтримував європейський напрям зовнішньої політики України. Ще одним пріоритетом він називав розвиток нормальних відносин із усіма країнами, передусім — із сусідами, та наголошував на дотриманні «принципу недоторканності кордонів у повоєнній Європі, що історично склалися і знайшли своє закріплення у Гельсінському заключному акті», пише BBC Україна.

Зленко був одним із учасників історичного процесу виходу України з СРСР за президентства Леоніда Кравчука, а також переговорів про ядерне роззброєння країни та поділ Чорноморського флоту.

Період, коли Зленко вдруге очолював МЗС, збігся у часі з низкою гучних скандалів — «касетний скандал», вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і звинувачення Києва у продажу зброї Іраку всупереч міжнародним санкціям. Експерти прогнозували, що Україна стане асоційованим членом Євросоюзу ще у 2000 році, проте скандали призвели до охолодження відносин із Заходом.

Зленко критикував п’ятого президента України Петра Порошенка за антиросійську позицію та закликав зберегти «нормальні стосунки із сусідами, зокрема з Росією»

«Нам потрібні будуть стосунки з Росією. Я не перебільшу, якщо скажу, що вони життєво необхідні», — говорив він в інтервʼю «Комсомольская правда в Украине» у січні 2015 року.

Окрім цього, Зленко вважав, що заради миру на Донбасі потрібно вести переговори і з ватажками «ДНР» та «ЛНР».

  • Анатолій Зленко очолював Міністерство закордонних справ у 1991—1994 і 2000—2003 роках, у 1994—1997 роках був постійним представником України при ООН, у 1997—2000 роках — постпредом України при ЮНЕСКО та послом у Франції і Португалії. У 2004—2005-х він представляв Україну в Комісії ООН з прав людини.
  • З вересня 2010 року Зленко очолював Інститут славістики та міжнародних відносин Київського славістичного університету.
  • 14 лютого у віці 64 років помер посол України в Китайській Народній Республіці Сергій Камишев.