Уряд Італії побоюється зростання впливу мафії, яка намагалась поглинути малий бізнес під час локдауну

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уряд Італії побоюється зростання впливу мафії, яка намагалась поглинути малий бізнес під час локдауну

Rino Porrovecchio / Flickr

В перші місяці пандемії коронавірусу мафія в Італії почала надавати допомогу малому бізнесу, який переживав скруту на тлі найглибшої економічної кризи з часів Другої світової війни. Представники організованої злочинності скористалися положенням підприємців, щоб використати їх бізнес для відмивання грошей та інших злочинних операцій, вважає урядова комісія Італії по боротьбі з мафією.

Про це пише Financial Times.

Урядова доповідь зазначає, що мафіозні групи пропонували власником малого бізнесу альтернативну форму соціального захисту, після надання якого перейшли до залякування, щоб отримати контроль над діяльністю підприємств.

Урядовці побоюються, що невдовзі оргзлочинність повністю поглине малий та середній бізнес, якого Італія має найбільше серед інших країн Європи.

Попередження надійшло після новин про те, що італійська мафія реформує свою діяльність, щоб компенсувати збитки через зменшення можливостей для незаконного збагачення на тлі локдауну. Хоча випадки крадіжок і пограбувань скоротилися, підпали внаслідок вимагань та страхового шахрайства лишилися на стабільному рівні.

Урядова доповідь також попереджає, що організована злочинність може спробувати заволодіти ресурсами, що виділені на відновлення економіки Італії — наразі уряд премʼєр-міністра Маріо Драгі працює над економічним планом, за яким країна отримає €200 млрд від Євросоюзу.

Наразі в Італії найбільш активні та небезпечні три мафіозні групи: калабрійська «Ндрангета», сицилійська «Коза ностра» та неаполітанська «Каморра».

Наразі найсильнішим угрупованням є «Ндрангета», що займається перевезенням наркотиків з Латинської Америки, однак її вплив падає через масштабні кримінальні справи та збільшення кількості інформаторів всередині неї.

Також урядовці зазначають, що італо-американська мафіозна група «Гамбіно» з Нью-Йорка намагається відновити історичні зв’язки з «Коза ностра».