У Німеччині винесли перший вирок за військові злочини в Сирії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Німеччині винесли перший вирок за військові злочини в Сирії

Jake Simkin / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Німецький суд вперше після початку війни в Сирії засудив колишнього офіцера сирійської армії за злочини проти людяності.

Про це повідомляє CNN.

Колишній офіцер розвідки Ейад аль-Гаріб був засуджений до чотирьох з половиною років тюремного увʼязнення судом в німецькому місті Кобленц за пособництво у злочинах проти людяності.

Гаріб супроводжував 30 затриманих демонстрантів до вʼязниці, де систематично катували вʼязнів. За повідомленнями, дорогою протестувальників побили.

Колишній молодший офіцер режиму був заарештований в Берліні разом з колишнім старшим офіцером полковником Анваром Расланом у лютому 2019 року відповідно до принципу універсальної юрисдикції. Він дає національному суду юрисдикцію щодо серйозних злочинів проти міжнародного права, навіть якщо вони не були здійснені на території цієї країни.

Раслан, колишній високопоставлений офіцер розвідки, все ще перебуває під слідством. Його звинувачують у тортурах щонайменше 4 тисяч увʼязнених під час війни в Сирії. Щонайменше 58 увʼязнених загинули.

Збройний і політичний конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року після демонстрацій, які переросли в повстання і громадянську війну у 2012 році. Протестувальники вимагали відставки президента Башара аль-Асада. У бойових діях беруть участь сирійська армія, військові Росії та Ірану, а також представники опозиції, бойовики «Ісламської держави» та курди. За даними організацій, під час конфлікту загинули до 600 тисяч осіб, половина з яких — цивільні.