У США у зоопарку померла самка снігового барса. Вона народила сімох дітей і допомогла зберегти вид

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У зоопарку Нью-Джерсі від раку померла 17-річна самка снігового барса Хімані. Тварину приспали. Вона стала відомою завдяки тому, що народила сім дитинчат і цим самим зробила свій внесок в зусилля із захисту виду. Про її смерть зоопарк повідомив у Facebook.

Хімані виростила чотири виводки дитинчат у той час, коли снігові барси погано розмножувались. Вона народилась у червні 2003 року у зоопарку у штаті Теннессі. Звідти її перевезли у 2009 році у зоопарк Нью-Джерсі Кейп-Мей.

«Після прибуття вона була в парі з Віджаєм, самцем снігового барса, і протягом наступних чотирьох років Хімані і Віджай успішно виростили чотири виводки дитинчат. Хімані виявилася чудовою матірʼю, успішно виростивши сімох здорових і сильних дитинчат», — розповіли у зоопарку.

Її дитинчата були перевезені в зоопарки по всій території США, аби там виростити власних дитинчат.

«Хімані була чудовою матірʼю і важливим членом нашої сімʼї зоопарку, її бракуватиме персоналу і відвідувачам», — сказав доктор Алекс Ернст, молодший ветеринарний лікар зоопарку.

Комісар графства Марі Хейс сказала, що Хімані була суперзіркою і дуже приваблювала відвідувачів.

За оцінками Всесвітнього фонду дикої природи, загальна чисельність дикої популяції снігового барса становить не більше 4 тисяч особин. У 1972 Міжнародний союз охорони природи помістив снігового барса в Червоний список як «вид, що перебуває під загрозою».

  • У грудні 2020 року у США у снігових барсів вперше виявили коронавірус. Вони легко перенесли хворобу — обмежились сухим кашлем та хрипом. У зоопарку вважають, що барси заразилися від безсимптомних хворих працівників. Водночас експерти зазначають, що можливість передачі коронавірусу від тварин до людей є малоймовірною.