Американці мають змогу побачити рідкісне атмосферне явище, що нагадує вторгнення прибульців. В Україні подібне було місяць тому

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Американці з північних штатів днями могли спостерігати рідкісне атмосферне явище — світлові стовпи, що більше нагадують сцени з фантастичного кіно про вторгнення прибульців, пише CNN.

Насправді цей феномен — лише оптична ілюзія, що виникає в холодній та спокійній атмосфері. Для нього потрібний лютий мороз і повна відсутність вітру.

«Це було схоже на північне сяйво, тому що вони підстрибували, рухалися та змінювали вигляд», — сказав метеоролог Білл Тейлор, описуючи стовпи.

Цього тижня на півночі США світлові стовпи буде видно у багатьох місцях. Громадянам, які вирішать подивитися на них вночі, радять вдягнутися тепліше, оскільки це явище означає дуже низьку температуру повітря — близько 28 градусів морозу.

Світлові стовпи зазвичай можна побачити в небі над місцевістю з холодним кліматом. Легкі частинки льоду шестикутної форми зависають над поверхнею землі, і, якщо вітру немає, займають вертикальну позицію та повільно дрейфують в атмосфері.

Ці частинки працюють наче велетенське дзеркало і відбивають світло з поверхні землі — від ліхтарів, будинків, автівок тощо. Чим вище кристали льоду піднімаються над землею, тим довшими здаються стовпи.

Конкретний температурний поріг для виникнення цього явища наразі не встановлений, однак зазвичай воно формується при 23 градусах морозу. Феномен зазвичай поширений у північних регіонах, але через рух холодних мас повітря на південь США, побачити світлові стовпи зможуть і в зовсім не характерних для них місцях.

Світлові стовпи бувають не тільки в темну пору доби — вони також виникають через сонячне світло, тоді їх називають сонячними стовпами. У січні таке явище можна було спостерігати й в Україні.