Нацбанк відновлює стрес-тестування банків. У 2021 році перевірять 30 установ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У 2021 році Національний банк (НБУ) відновить стрес-тестування банків і проведе щорічну оцінку стійкості.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

Як пояснили в НБУ, оцінка стійкості, яка передбачає оцінку якості активів, здійснюватиметься станом на 1 січня 2021 року. Особлива увага буде прикута до реструктуризованих кредитів та якості оцінки вартості нерухомого майна. Загалом таку оцінку проведуть у 72 із 73 установ, що мають банківські ліцензії (не проходитиме її банк «Розрахунковий центр», який здійснює лише розрахункові операції).

Після перевірки якості активів 30 банків пройдуть стрес-тестування.

«Фінансові установи відібрано за трьома критеріями: розмір активів, зважених на ризик; обсяг депозитів, залучених від домогосподарств; обсяг чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагою 40, 50 і 10% відповідно)», — розповіли в Нацбанку.

Стрес-тестування проведуть у ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку, Альфа-банку, Райффайзен банку Аваль, Сбербанку, Укрсиббанку, ОТП банку, Креді Агріколь банку, Прокредит банку, Кредобанку, Ідея банку, Правекс Банку, ПУМБ, «Південному», Таскомбанку, Універсал Банку, Банку Кредит Дніпро, Мегабанку, А-банку, МТБ Банку, Індустріалбанку, Банку інвестицій та заощаджень, Акордбанку», а також в банках «Альянс», «Львів», «Глобус», «Форвард» і «Восток».

Зазначимо, торік Нацбанк не проводив стрес-тестування банків через коронакризу.