Акунін, Хаматова та ще 180 відомих росіян оприлюднили відкрите звернення до «обраної влади». Вимагають змінити законодавство про мітинги

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії понад 180 акторів, режисерів, письменників, учених і громадських діячів підписали відкрите звернення до росіян, «обраних органів влади» і партій із закликом привести законодавство про мітинги у відповідність з Конституцією країни та гарантувати громадянам право на мирні зібрання.

Текст звернення опублікувала «Новая газета».

У листі також вимагають відпустити всіх затриманих на мітингах за останні тижні, припинити практику нелюдського побиття поліцією мирних громадян і судового свавілля щодо затриманих.

«Останніми тижням по всій Росії проходили мирні зібрання громадян — вони вийшли на вулиці, щоб висловити свій протест проти політичних переслідувань: замахів, фабрикації кримінальних справ і арештів політичних опонентів. Подібні явища, характерні для диктатур, неприйнятні в сучасному суспільстві», — йдеться в листі.

У зверненні також підкреслюють, що жорстокість силовиків на мітингах кричуще не відповідала рівню «суспільної небезпеки» протестувальників.

«Антигуманна і нічим не спровокована поведінка поліції щодо мирних громадян Росії була далеко за рамками права і законів, а тому має бути негайна припинена, засуджена і покарана. Це конституційний обовʼязок президента Росії та представницьких органів влади всіх рівнів», — підкреслили в листі. Водночас прізвище президента країни Володимира Путіна жодного разу не згадується у зверненні.

Серед підписантів — актори Веніамін Смєхов, Чулпан Хаматова, Яна Троянова, Євген Циганов, режисери Андрій Звягінцев, Віталій Манський та письменник Борис Акунін.

  • У Росії 23 і 31 січня відбулися наймасовіші за останні роки мітинги. Загалом на акціях силовики затримали понад 10 тисяч осіб і порушили близько 50 кримінальних справ.