Штаб Навального оголосив про завершення акції у Москві. По країні затримали понад 4 тисячі людей — це рекорд

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Штаб Навального оголосив про завершення акції у Москві. По країні затримали понад 4 тисячі людей — це рекорд

Новая газета

Штаб російського опозиціонера Олексія Навального оголосив про завершення акцій протесту у Москві. Правозахисники повідомляють про понад чотири тисячі затриманих — це рекорд за весь період правління Володимира Путіна.

«Ми врахували досвід попередніх акцій і цього разу діяли скоординовано — це дало результат. Ми пройшли величезними колонами по центру міста, дійшли до СІЗО Москви, яке найбільше охороняється, і зажадали звільнити Олексія Навального. Впевнені, що він нас чув», — заявили у штабі Навального.

Після завершення ходи у столиці повідомили, що всі станції метро працюють — перед акціями мерія закрила 7 станцій, розташованих в історичному центрі міста, для входу і виходу. Поїзди прямували повз ці станції без зупинок.

Хода, в якій взяли участь кілька тисяч людей, тривала понад чотири з половиною години. Правозахисний медіапроєкт «ОВД-Инфо» повідомляє, що по всій країні затримали 4 027 людей (дані постійно оновлюються). У Москві — понад тисяча, серед них — дружина опозиціонера Юлія Навальна. Також силовики затримали щонайменше 82 журналісти.

Це рекордна кількість затриманих за весь час правління Володимира Путіна. Раніше найбільшу кількість затриманих фіксували під час акцій протесту проти корупції у червні 2017 року. Тоді на протестах правоохоронці затримали майже 1 800 осіб.

Під час попередньої акції протесту 23 січня 2021 року затримали 3 980 людей.

Фонд Навального кличе людей на нові акції протесту — 2 лютого. Тоді Симоновський суд буде вирішувати, чи змінювати політику запобіжний захід (наразі він під арештом у СІЗО «Матроська тиша»).