Фільм «Віддалений гавкіт собак» про хлопчика з Донбасу увійшов до шкільної програми Данії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Документальний фільм «Віддалений гавкіт собак» (The Distant Barking of Dogs) про умови життя дітей на Донбасі під час війни увійшов до шкільної програми для учнів 6—9 класів у Данії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив асистент режисера Азад Сафаров.

«У Данії школярів 6—9 класів будуть вчити розумінню конфліктів, воєн і прав дітей на базі фільму “Віддалений гавкіт собак”. Того самого фільму про 9-річного хлопця Олежку, який живе біля лінії фронту на Донбасі. Фільму, який ми знімали два роки разом з режисером Сімоном Леренгом Вільмонтом і який підкорив світ», — розповів він.

Також Сафаров зазначив, що для України це рішення є важливим.

«Європейські діти будуть дивитись цей фільм і розуміти, з чим стикаються десятки тисяч українських дітей на війні Росії проти України. Співпереживати їм і ставати на їхній бік», — пояснив асистент режисера.

«Віддалений гавкіт собак» — стрічка дансько-шведсько-фінського виробництва, яку знімали у селі Гнутове Донецької області з 2015 до 2017 року. У ній йдеться про життя 9-річного хлопця Олега на лінії фронту та вплив військового конфлікту на нього.

  • Першу нагороду кінострічка отримала у 2017 році на Амстердамському фестивалі документального кіно в номінації «Найкращий дебют». Також фільм потрапив до пʼяти номінантів на «Найкращий європейський документальний фільм» премії «Європейський кіноприз — 2018».
  • У грудні 2018 року «Віддалений гавкіт собак» потрапив до короткого списку (15 кандидатів) номінантів на премію «Оскар» 2019 року в категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм». Того ж місяця він здобув гран-прі фестивалю документального кіно «Артдокфест».
  • У 2020 році отримав премію Пібоді, а також був номінований на премію «Еммі».