У ПАРЄ схвалили резолюцію із збереженням повноважень делегації Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) затвердив попередній проєкт рішення щодо російської делегації, який пропонує не застосовувати проти делегації РФ санкції.

Як повідомляє «Українська правда», документ був підготовлений австрійським депутатом Штафаном Шеннахом.

У проєкті йдеться про те, що Росія зробила низку порушень та відступила від зобовʼязань перед Радою Європи, але з нею необхідний діалог. Зокрема Росію засуджують за зміни до Конституції, надання парламенту РФ важелів впливу на Конституційний суд, спроби закріпити окупацію Криму, придушення демонстрацій та отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Голосування за документ відбудеться вранці 28 січня. До цього часу члени ПАРЄ можуть подати свої зауваження та пропозиції.

  • Раніше українська делегація оскаржила повноваження Росії в ПАРЄ. Україну підтримала достатня кількість делегатів — 38 голосів при 30 необхідних. Якщо після розгляду моніторинговим комітетом у ПАРЄ підтримають оскарження повноважень російської делегації, то вона знову може втратити право голосу.
  • Російську делегацію позбавляли права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року — після окупації Криму. Росіяни після цього відмовилися брати участь у сесіях і сплачувати внески.
  • У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка фактично дозволила російській делегації повернутися до складу ПАРЄ. Того ж дня Україна, Грузія та Велика Британія оскаржили відновлення повноважень Росії в ПАРЄ. 26 червня ввечері ПАРЄ відхилила всі поправки представників України, Грузії, Великої Британії, Латвії та низки інших держав і затвердила резолюцію в цілому.
  • Після затвердження резолюції про повернення РФ у ПАРЄ делегації семи країн покинули засідання. Польща, Латвія, Литва, Естонія та Грузія на знак підтримки України відмовилися відправляти свої делегації в ПАРЄ через повернення туди росіян.