США змінять вигляд 20-доларової купюри — на ній буде афроамериканка, яка боролася за скасування рабства

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Казначейська служба США помістить на купюру $20 Гаррієт Табмен — у ХІХ столітті вона боролася за скасування рабства і була політичним активістом. Свого часу вона втекла з рабства, а потім брала участь у порятунку сотень поневолених людей. Про це є навіть книга «Підпільна залізниця».

Про це повідомляє The Guardian.

Ще у 2016 році тодішній президент країни Барак Обама вирішив, що Табман повинна замінити на двадцятидоларовій банкноті 7-го президента Ендрю Джексона — колишнього работорговця і прихильника жорсткої політики щодо корінного індіанського населення. Проте цей план заблокував його наступник Дональд Трамп. А Джо Байден відродив його.

Прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі повідомила журналістам, що Міністерство фінансів «вивчає способи прискорити» цей процес, і додала: «Важливо, щоб наші гроші відображали історію і різноманітність нашої країни».

National Portrait Gallery

Табман народилась в родині рабів у 1820 році у штаті Меріленд. Із семи років працювала як прислуга, виконувала різну домашню роботу і доглядала за дітьми господарів на сусідніх фермах. Потім стала працювати на плантації, як і решта її рідних. У 13 років у магазині білий наглядач кинув їй у голову гирю, тоді вона ледве не загинула.

F Delventhal / Flickr

Табман одружилась у 24 роки з вільним темношкірим. Але коли завела розмову про втечу з рабства на північ, чоловік навіть чути про це не хотів — погрожував здати її, якщо вона хоча б спробує. Втекти їй вдалось у 1849 році разом зі своїми братами (таємно від чоловіка). Перша спроба втечі закінчилася провалом — брати змусили її повернутися, натомість друга була успішною — жінка опинилась у Філадельфії.

House Divided Project / Flickr

Після втечі вона приєдналася до руху за визволення рабів і витрачала на це левову частку свого заробітку. Коли Гаррієт було всього 30, її вже називали «Мойсей» за здатність рятувати рабів.

У 90 років, 10 березня 1913 року Гаррієт Табмен померла від пневмонії. Її поховали з військовими почестями.