У Міністерстві освіти і науки заявили про початок реформи професійної кулінарної освіти. Йому допомагатиме амбасадор реформи — шеф-кухар Євген Клопотенко. Про це повідомили у пресслужбі відомства.
У МОН кажуть, що разом з Клопотенко вже працюють над зміною навчання кухарів та кондитерів. Пілотний проєкт розпочнеться у вересні на базі двох київських училищ.
«Це лише перший етап реформи, мета якої зробити професію кухаря престижною та крутою. Ми створюємо зразкове професійне училище, досвід якого стане прикладом для професійних училищ по всій Україні […] Ніяких котлет та радянського підходу до навчання», — зазначив Клопотенко.
За його словами, на першому етапі планують забезпечити студентів сучасною технічною базою, а потім на черзі створення нової навчальної програми рівня провідних світових кулінарних шкіл.
- Міністерство освіти і науки розробило нові форми документів про вищу освіту і наукові ступені. Йдеться про дипломи молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук і додаток до диплома європейського зразка.
- В Україні пропонують запровадити платне ЗНО з додаткових предметів, а також премії у розмірі 5 тисяч гривень для тих, хто набрав на ЗНО 200 балів з двох і більше предметів.