Штрафи, квоти та іспити: коли і які саме норми мовного закону почнуть працювати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Штрафи, квоти та іспити: коли і які саме норми мовного закону почнуть працювати

Лазаренко Микола / УНІАН

З 16 січня 2021 року в Україні запрацювали нові норми мовного закону, які зобов’язали перейти на українську мову сферу обслуговування. Однак запровадження окремих статей закону відтермінували у часі. Тому нові правила будуть впроваджуватися і протягом 2021 року, і в наступні роки.

Сам мовний закон було ухвалено у травні 2019 року, а набув чинності він 16 липня 2019 року. З того часу поступово українською зобов’язали писати дисертації, наукові роботи та проводити конференції; створювати проєктну та технічну документацію; вести документообіг; називати об’єкти інфраструктури (аеропорти, зупинки, станції). Також на українську перевели усі середні школи і запустили інститут Уповноваженого із захисту державної мови, який має стежити за виконанням закону і накладати штрафи.

Найближчою датою впровадження нових норм стане 16 липня 2021 року. Тоді будуть запроваджені такі правила:

  • держслужбовці та кандидати на отримання громадянства повинні будуть складати екзамен на рівень володіння українською;
  • українська мова буде обов’язковою у кінотеатрах, музеях, театрах та в інших культурних установах, під час проведення екскурсій, а в книговидавництвах не менше 50% асортименту книжок мають бути українською.

З 16 січня 2022 року запрацюють такі норми:

  • усі загальнонаціональні видання (газети та журнали) повинні мати українську версію (крім тих, які видаються мовами ЄС або кримськотатарською).

З 16 липня 2022 року будуть впроваджені такі правила:

  • усі веб-сайти, які пропонують товари та послуги в Україні, а також їхні сторінки в соцмережах, мають бути українською мовою;
  • саме з цієї дати запрацюють штрафи за порушення мовного закону.

З 16 липня 2024 року:

  • українську версію зобов’язані будуть мати не лише загальнонаціональні видання, але і місцеві;
  • на телебаченні та радіо будуть підвищені квоти на українську: з 75% до 90% на всеукраїнських каналах і станціях, та з 60% до 80% на місцевих.

Останньою нормою, яка набере чинності, стане обов’язковість проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) винятково українською мовою. Наразі абітурієнти можуть складати ЗНО (окрім оцінювання з української мови та іноземних мов) іншою мовою. Ця норма повинна запрацювати з січня 2030 року, однак нещодавно уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що ЗНО переведуть на українську з 2025 року.

  • Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» . Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ й організацій всіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари і послуги. Водночас на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.
  • Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що за два дні після набуття нормами чинності надійшло близько сотні звернень. За частиною з них планують провести перевірки та винести попередження.