У Новгороді-Сіверському закрили справу через портрети Леніна і Сталіна в центрі міста — слідчі не побачили пропаганди комунізму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Новгороді-Сіверському закрили справу через портрети Леніна і Сталіна в центрі міста — слідчі не побачили пропаганди комунізму

Сергій Кононенко / «Бабель»

Слідчі не побачили в портретах Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розташованих на водонопірній вежі в Новгороді-Сіверському (Чернігівська область), пропаганди комуністичного тоталітарного режиму та закрили справу через «відсутність складу правопорушення».

Про це повідомили співзасновник проєкту «Декомунізація.Україна» Вадим Поздняков у Facebook та Інтерфакс-Україна з посиланням на прокуратуру області.

«За результатами досудового розслідування слідчі ухвалили рішення закрити провадження на підставі ч. 1 ст. 284 (відсутність у діянні складу кримінального правопорушення) Кримінально-процесуального кодексу України», — заявили у прокуратурі.

У прокуратурі також зазначили, що інші провадження через використання символіки тоталітарного режиму не розслідують. Місцева влада теж не ухвалює жодних рішень щодо демонтажу цих портретів.

«Будь-яких рішень стосовно зображень Леніна і Сталіна міська рада не ухвалювала», — йдеться у відповіді мерії на запит інформагентства.

  • Мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі міста на водонапірній вежі. У 2017 році Український інститут національної пам’яті вимагав їх прибрати, посилаючись на закон про засудження тоталітарних режимів. Згодом обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму.
  • Тодішній мер міста Олег Бондаренко наполягав, що портрети не є символами комунізму, та відмовлявся їх демонтувати. Він вважав, що їх хочуть зняти «агенти ФСБ, яким потрібно розхитати ситуацію у прикордонному місті». У 2019 році питання про демонтаж виносили на засідання міськради, але більшість його не підтримала.