Звіт Oxfam: Після коронакризи мільярдерам знадобиться 9 місяців на повернення своїх статків. Найбіднішим людям — понад 10 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Звіт Oxfam: Після коронакризи мільярдерам знадобиться 9 місяців на повернення своїх статків. Найбіднішим людям — понад 10 років

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Організація Oxfam (Оксфордський комітет допомоги голодуючим) представила доповідь «Вірус нерівності» — пандемія веде до зростання економічної, гендерної та расової нерівності в усіх країнах. Наприклад, мільярдерам на відновлення своїх допандемічних статків знадобиться 9 місяців, для найбідніших людей світу — понад 10 років.

Про це йдеться у звіті організації.

Окрім цього, кількість людей, що живуть менш ніж на $1,90 на день, збільшилася на понад 400 мільйонів, якщо порівнювати з 2019 роком. Кожна десята людина в світі лягає спати голодною, а 8 найбільших компаній з виробництва продуктів харчування і напоїв у світі виплатили своїм акціонерам понад $18 мільярдів у період з січня по липень 2020 року.

«Хоча ми всі пливемо по одному морю, очевидно, що деякі з нас перебувають на суперʼяхтах, а інші чіпляються за дрейфуюче сміття», — сказав Генсек ООН Антоніу Гутерреш і зазначив, що під час пандемії нерівність зросла майже у всіх країнах одночасно.

Велика кількість жінок працює в секторах економіки, які найбільше постраждали від пандемії. Якби жінок у цих галузях було стільки, скільки і чоловіків, то 112 мільйонів жінок не ризикували б втратити роботу.

Водночас у 90% країн у перші пів року після пандемії не могли надати базові медичні послуги населенню.

Світовий банк підрахував, що, якщо країни почнуть діяти зараз, щоб скоротити нерівність, бідність може повернутися до докризового рівня всього за три роки, а не за 10. Після пандемії уряди мають створити справедливу економіку — рівноправну, інклюзивну, яка захищає планету і покладе край бідності. Для цього треба трансформувати чинну економічну систему, яка базується на патріархаті, перевазі білих людей та неолібералізмі — «саме вони привели до крайньої бідності та несправедливості».