Справа «Межигірʼя»: Антикорупційний суд відмовився заочно заарештувати Януковича

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа «Межигірʼя»: Антикорупційний суд відмовився заочно заарештувати Януковича

Sasha Mordovets / Getty Image

Вищий антикорупційний суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в заочному арешті експрезидента Віктора Януковича.

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Ідеться про справу, яка стосується незаконного заволодіння Януковичем резиденцією «Межигірʼя». САП намагалася оскаржити рішення слідчого судді ВАКС Володимира Воронька, який також відмовив у заочній варті для Януковича. Він аргументував це тим, що слідство зупинене через розшук експрезидента, а в такому разі застосувати запобіжний захід нібито не можна. Також суддя зазначив, що Януковича не можна вважати оголошеним в міжнародний розшук.

Справа «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала в державній власності. За версією Генпрокуратури, у липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду начебто передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалася Міністерству екології.

Невдовзі «Надра України», ймовірно, уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на дві будівлі на Парковій алеї в Києві. Генпрокуратура заявляє, що після цього «Медінвесттрейд» продала придбану резиденцію компанії «Танталіт».

  • 11 серпня 2019 року Генеральна прокуратура повідомила про підозру восьми особам у справі про виведення з державної власності резиденції «Межигірʼя» на користь президента-втікача Віктора Януковича. Серед них — два президенти, прем’єр і нотаріуси.