МЗС України хоче притягнути «Яндекс» до відповідальності за роботу у Криму

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України опрацьовує можливість притягнути до відповідальності російську компанію «Яндекс» за роботу в окупованому Криму.

Про це повідомляють «Крим.Реалії» з посиланням на відповідь відомства.

«Попри той факт, що діяльність компанії «Яндекс» на території тимчасово окупованого Росією Криму поки не підпадає під дію санкцій Євросоюзу щодо Криму, ми продовжуємо у співпраці з європейськими партнерами шукати можливості притягнути компанію до відповідальності за таку діяльність», — йдеться у відповіді МЗС.

У відомстві підкреслили, що регулярно обговорюють з партнерами з ЄС випадки порушення санкцій і незаконні дії компаній, але зазначили, що кваліфікувати дії «Яндекса» повинні українські правоохоронці. Зараз проводиться відповідний аналіз.

  • Європейський Союз з 2014 року постійно продовжує санкції проти Росії за порушення територіальної цілісності України. «Яндекс» в Україні заборонений з того ж року, як і низка російських соцмереж.
  • У 2015 році під санкції США потрапили «Яндекс.Деньги», але як пишуть ЗМІ, компанія «Яндекс» дотепер продовжує набирати співробітників у Криму, а в Севастополі можна замовити карту Mastercard World від «Яндекс.Деньги», вказавши місто як частину Краснодарського краю.