Росія оголосила про вихід з Договору про відкрите небо

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Pixabay

Росія почала процедуру виходу з Договору про відкрите небо.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ РФ.

У відомстві пояснили, що це зроблено через вихід США з Договору в листопаді 2020 року. «Тим самим був істотно порушений баланс інтересів держав-учасників, досягнутий під час укладання Договору, завдано серйозної шкоди його дії, підірвана його роль як інструмента зміцнення довіри й безпеки», — заявили в МЗС.

У відомстві також додали, що Росія висувала пропозиції з «підтримання життєздатності» договору в нових умовах, проте США ці пропозиції нібито відкинули.

У заяві російського МЗС наголошується, що США вийшли з договору «під надуманим приводом». Раніше Держдепартамент США звинувачував Росію в забороні спостережних польотів над Москвою, Калінінградом, Чечнею і поблизу кордонів Абхазії та Південної Осетії. У Москві не визнали ці порушення і заявляли, що Вашингтон сам не виконує умов договору.

  • Договір був підписаний в 1994 році між 34 країнами. Він дозволяв державам-підписантам вести неозброєні спостережні польоти над територіями одна одної. 21 травня президент Дональд Трамп заявив, що США виходять з договору через систематичні порушення з боку РФ.