В Італії стартував найбільший за десятиліття суд над членами мафії. На лаві підсудних — понад 300 осіб

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Італії почався один з найбільших в її історії судових процесів над представниками мафії.

Про це пише CNN.

На лаві підсудних — понад 320 обвинувачених у вимаганні, незаконному обігу наркотиків і крадіжках. Справа стосується клану Ндрангета, який базується в Калабрії, на півдні Італії, і вважається прокуратурою наймогутнішим мафіозним угрупуванням у країні.

Судовий процес проходить у переобладнаному для цього call-центрі в місті Ламеція-Терме. Більшість обвинувачених — «білі комірці», включно з юристами, бухгалтерами, бізнесменами, місцевими політиками і поліцейськими, які, за словами генерального прокурора Нікола Граттері, охоче допомагали Ндрангеті в розбудові кримінальної імперії.

Через пандемії коронавірусу жоден з обвинувачених особисто не був присутній на першому засіданні — вони стежили за початком процесу по відеозвʼязку. Їхні обличчя показували на десятках телевізорів, встановлених в залі. Майже всіх обвинувачених заарештували в грудні 2019 року, а саме розслідування тривало з 2016 року й охопило як мінімум 11 регіонів Італії

У процесі братимуть участь 913 свідків. Суд також заслухає 58 свідків, готових порушити омерту — «кодекс честі» мафії, який забороняє співпрацювати з державою.

За словами Граттері, судовий процес займе близько року, а суд засідатиме шість днів на тиждень. Ще 92 підозрювані обрали прискорений судовий розгляд у цій справі, їхні слухання мають початися наприкінці січня.

Як пише видання, востаннє Італія одночасно судила сотні ймовірних мафіозі в 1986 році в Палермо. Ця справа стала поворотним моментом в боротьбі з кланом Коза Ностра й ознаменувала початок різкого занепаду цього кримінального угруповування.