Опитування: Понад 80% українців зустрічатимуть Новий рік вдома

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Понад 80% українців зустрічатимуть Новий рік вдома

Creative Commons / Pixabay

Переважна більшість українців планують зустрічати Новий рік вдома. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи».

81% українців планують зустріти новий 2021 рік вдома, із родиною. Водночас майже кожен десятий (9%) сподівається провести новорічну ніч у гостях у друзів або родичів. Зазначається, що проти двох останніх років дуже помітний вплив епідемії коронавірусу: майже на 14% зросла кількість респондентів, які проведуть новий рік у родинному колі, і вдвічі зменшилася частка тих, хто піде в гості.

Водночас кожна п’ята молода людина (або 23% від опитаних віком 18—29 років) планує зустріти Новий рік у компанії. Серед опитаних віком від 60 років 7% проведуть новорічну ніч самі перед телевізором, а 6% взагалі не святкуватимуть.

Середня сума, яку українці готові витратити на новорічний стіл, становить 1 440 гривень. Торік було 1 390 гривень. При цьому соціологи звертають увагу, що цьогорічний бюджет новорічного столу насправді менший, ніж торік, якщо оцінювати його вартість у доларах ($51 проти $60 торік за курсом НБУ у грудні 2019). У 2018 році це було 1 752 гривні ($63). Водночас до 16 % зменшилася й частка опитаних, які відповіли, що у них на новорічний стіл немає грошей. У попередні роки таких було 23%.

  • Кабінет міністрів дозволив ресторанам, кавʼярням та іншим закладам громадського харчування в новорічну ніч працювати не до 01:00, як вирішили раніше, а ще на шість годин довше — до 07:00.
  • Інститут аграрної економіки порахував, що в середньому по Україні вартість новорічного столу 2021 року для української сімʼї з чотирьох осіб зросте, як порівняти з минулим роком, тільки на 5,3% і становитиме 1 706,09 гривні.