Україна відремонтувала буксир «Яни Капу», який росіяни повернули з полону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна завершила ремонт рейдового буксира «Яни Капу», який росіяни захопили у Керченській протоці у листопаді 2018 року. Про це повідомляє АрміяInform.

Під час ремонту вдалося відновити боєздатність цього судна, яке відтепер зможе виконувати завдання.

АрміяInform

Судно почистили, виправили дефекти, замінили пошкоджені ділянки корпусу та палуби, пофарбували їх. Окрім цього, «Яни Капу» полагодили газохід, паливні насоси, клапани пожежної системи та компресори.

Також на буксирі відремонтували рульовий та якірний пристрій, електрообладнання та внутрішні приміщення.

  • 25 листопада 2018 року в акваторії Керченської протоки російські кораблі атакували український буксир «Яни Капу» і два артилерійські катери «Нікополь» і «Бердянськ». Під час атаки росіяни відкрили вогонь, внаслідок чого кілька моряків отримали поранення. У Росії їх судили за порушення кордону РФ. Справа була політичною.
  • 20 листопада 2019 року захоплені росіянами катери«Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» прибули в порт Очакова. Їх зустрів президент Володимир Зеленський. Він оглянув кораблі і заявив, що Україна звернеться до Росії з вимогою повернути компоненти, які були з них зняті. Пізніше стало відомо, що росіяни зняли з кораблів унітази, розетки, проводку, радіообладнання і багато іншого. ФСБ Росії заявило, що кораблі повертали в нормальному стані.