Цього року держструктури витратили понад 1,5 млрд гривень на нові авто. Найбільше — МВС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Цього року держструктури витратили понад 1,5 млрд гривень на нові авто. Найбільше — МВС

Новицький Андрій / УНІАН

Цього року через систему державних закупівель Prozorro державні структури купили 2 852 автомобілі за 1,571 мільярда гривень.

Про це пише Dozorro.

98% з цих автомобілей — нові. Найактивніше замовники цікавилися машинами у вересні та жовтні. За ці два місяці вони оголосили 35% від усіх тендерів на автомобілі. Активісти зазначають, що майже таку ж суму, що й на машини, цьогоріч витратили на апарати штучної вентиляції легень.

Найчастіше державні замовники обирали марку Renault, а модель — Renault Duster. Їх вони придбали 1 603 і 1 118 відповідно, або 39% від загальної кількості авто. Найбільше Renault Duster у Prozorro купили для медичних працівників сільської місцевості та для Міністерства внутрішніх справ. Інші поширені в Україні моделі компанії Renault — Renault Logan і Renault Megane. Державні структури придбали відповідно 154 і 130 таких авто.

Другою за популярністю маркою автомобілів серед державних замовників став Peugeot. За рік придбали 363 таких машини. Найпопулярніша модель — Peugeot 301, їх придбали 328. Peugeot 301 у різній комплектації закуповували Національна поліція та Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях. Також державні замовники купували мінівени Peugeot Rifter.

Третіми за обсягами продажів у Prozorro стали автомобілі Toyota (загалом 137 машин). Toyota Camry — найпопулярніший седан бізнес-класу серед державних структур в Україні. Їхня кількість в українських бюджетних установах збільшилася на 54 машини. Залежно від комплектації Toyota Camry в середньому купували за 744—890 тисяч гривень, а гібридна версія коштувала від 895 тисяч до 1,1 мільйона гривень.

Найбільше авто придбали Міністерство внутрішніх справ і підпорядковані йому структури (Нацполіція, Держприкордонслужба, ДСНС) — понад 800 автівок на більш ніж 400 мільйонів гривень.