«11 відсотків — не 93». Фонд «Демініціативи» звинуватив офіс Зеленського в маніпуляціях даними опитування

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«11 відсотків — не 93». Фонд «Демініціативи» звинуватив офіс Зеленського в маніпуляціях даними опитування

Соколовська Інна / УНІАН

Фонд «Демократичні ініціативи» звинуватив Офіс президента в маніпуляції його останнім соцопитування.

Про це у блозі написав науковий директор фонду Олексій Гарань.

Він пояснив, що в ОП випустили новину про те, що нібито переважна більшість українців назвали головною подією року програму «Велике будівництво».

«Мовляв, згідно з опитуванням, такої думки дотримуються переважна більшість респондентів (93%)». Насправді цю ініціативу відзначили лише 11,3% (!) опитаних. А от вже з цих 11,3% позитивно її оцінили 93%», — пояснив Гарань.

Він закликав ОП навчитися цитувати соціологічні дані коректно і запропонував провести безкоштовний тренінг для працівників Офісу. Крім того, Гарань закликав Офіс президента навчитися правильно користуватися даними соціології для ухвалення важливих державних рішень і комунікувати з науковцями.

«І наостанок, все-таки або чесно напишіть, що 93% від 11% усіх опитаних — це лише 10,5%, або зніміть цю новину. Попереду Різдво і Новий рік, а не 1 квітня», — резюмував Гарань.

Пізніше Офіс президента випустив оновлену новину, в якій врахував зауваження Фонду, змінивши її назву на «Президентська ініціатива «Велике будівництво» стала однією з головних позитивних подій 2020 року – опитування».

  • Останнє соцопитування, проведене Фондом «Демократичні інціативи», опублікували 21 грудня. Згідно з ним, головною подією року учасники опитування назвали пандемію коронавірусу. Таку відповідь надали 43% опитаних. 12% респондентів вважають такою подією війну на Донбасі, 11,5% — весняний карантин, 11,3% — програму «Велике будівництво» з ремонту та будівництва доріг.
  • Згідно з цим же опитуванням, українці назвали президента Володимира Зеленського головним невдахою року.