Опитування: Чверть українців очікують у 2021 році перевиборів президента, третина — Верховної Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Чверть українців очікують у 2021 році перевиборів президента, третина — Верховної Ради

Ковальчук Віктор / УНІАН

Значна частина українців очікують у 2021 році зміни влади.

Про це свідчить опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

25% опитаних вважають, що наступного року можливі дострокові вибори президента. Протилежної думки дотримуються 54% респондентів. Третина (33%) опитаних припускають, що можуть відбутися дострокові вибори Верховної Ради, а 39% — що зміниться Кабінет міністрів.

Загалом українці мають негативні очікування щодо наступного року. Лише 15% вважають, що у новому році гривня стане більш стабільною (75% протилежної думки), 25% очікують на зростання добробуту (82% не очікують), 12% вважають можливим зменшення тарифів (90% думають інакше).

Щодо боротьби з пандемією думки розділилися: 45% українців вважають, що епідемію буде подолано, 46% — що ні. Негативні очікування українці мають також і щодо настання миру на Донбасі, покращення ситуації з верховенством права та зниження рівня злочинності. Близько 20% вірять, що 2021 року на Донбасі запанує мир, у покарання корупціонерів вірять лише 10% громадян, стільки ж — у зниження рівня злочинності. Дещо більше, 18%, очікують у 2021 році покращення ситуації зі справедливим правосуддям.

Опитування проводилося з 5 до 13 грудня в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованих територій. Загалом опитали 2 004 особи у 131 населеному пункті. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3%.

  • Опитування Фонду «Демініціативи» показало, що українці вважають президента Володимира Зеленського головним невдахою року.