На Мадагаскарі знайшли найпотворнішу орхідею у світі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
На Мадагаскарі знайшли найпотворнішу орхідею у світі

Rick Burian

У лісах Мадагаскару ботаніки знайшли рідкісний вид орхідей, що перебуває під загрозою зникнення. Ботаніки британського Королівського ботанічного саду Кʼю назвали цей вид Gastrodia agnicellus і привоїли йому статус найпотворнішої орхідеї у світі.

Про це повідомляє Business Insider.

Детально квітку описав ботанік Йохан Германс. Уперше рослину знайшли в 1990-х у районі комуни Іфанадіана, на південному сході острова. Після кількох експедицій орхідею віднесли до роду Gastrodia (безлистяні орхідеї) і тільки зараз її детально вивчили.

G. agnicellus росте під землею у густій лісовій підстилці та «вибирається» на поверхню тільки для викиду насіння. Для виживання рослині необхідне вологе середовище в тіні, серед мохів і грибів, які виступають живильним середовищем для G. agnicellus. Рослина досить дрібна — 11 міліметрів завдовжки. Її колір варіюється від коричневого до білого, тому вона майже не помітна серед листя.

На відміну від зовнішнього вигляду, аромат G. agnicellus ботаніки описують як дуже приємний. Він нагадує аромат троянди і цитрусових, який посилюється при більш високих температурах. Ботаніки поки не зрозуміли, як запилюється рослина. Поки відомо, що після запилення стебло рослини подовжується і, ймовірно, розсіює насіння.