Bloomberg: Багатші країни замовили більшість вакцин. Іншим, а також Україні, в найближчий час може не вистачити

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Bloomberg: Багатші країни замовили більшість вакцин. Іншим, а також Україні, в найближчий час може не вистачити

qimono / Pixabay

Видання Bloomberg відслідкувало договори про поставку дев’яти найперспективніших вакцин по всьому світу і встановило, що всього замовили 7,95 млрд доз, що вистачить для щеплення половини всього населення світу. При цьому поширення вакцин вкрай нерівномірне — багатші країни бронюють значно більше доз, ніж потрібно, в той час як біднішим — в тому числі й Україні — може в найближчий час не вистачити.

Чемпіоном з замовлення вакцин стала Канада. Її уряд зарезервував понад 150 млн доз, що вистачить на чотирикратне вакцинування населення — всього в країні проживає близько 38 млн людей. Велика Британія замовила вакцин на щеплення 295% населення, країни Євросоюзу — на щеплення 172%, а США — для 152%.

Україна за даними Bloomberg замовила вакцини для щеплення всього 5% населення. Філіппінам пощастило більше — у цій країні зарезервували дози для 6% громадян.

Китай і Росія пішли своїм шляхом та розпочали вакцинацію населення власними розробками, які, втім не отримали належного випробування. Більшість країн Латинської Америки дістануть дешеві вакцини завдяки мексиканському мільярдеру Карлосу Сліму.

Десятки країн також отримають вакцини за глобальною програмою COVAX, підтримуваною Всесвітньою організацією охорони здоров’я, проте Україна наразі не входить до списку пріоритетних країн.

Як заявив президент Володимир Зеленський на дипломатичній зустрічі «Стратегічні пріоритети зовнішньої політики України», необхідно отримати перші партії вакцини вже на початку наступного року.

«На жаль, ми поки не входимо в пріоритетні 92 країни, які можуть отримати вакцину в січні-лютому. Але ми над цим дуже сильно працюємо», — сказав Зеленський.

За даними The Economist, Україна входить у число країн, що отримають широкий доступ до вакцин лише у 2022—2023 роках.

З приводу нерівномірного розподілення вакцин між країнами світу виступила міжнародна правозахисна організація Amnesty International. За її даними, в наступному році у 70 найбідніших країнах вакцинують лише 10% населення, якщо фармацевтична промисловість та уряди не забезпечать виробництво більшої кількості доз.

«Заможніші країни придбали достатньо доз, щоб вакцинувати усе своє населення тричі до кінця 2021 року, якщо всі вакцини, які зараз проходять випробування, будуть схвалені… Багаті країни, що представляють лише 14% населення світу, придбали 53% від усіх найбільш перспективних вакцин», — йдеться в заяві.

67 країн з доходами нижче середнього ризикують залишитися позаду в той час, як багаті країни рухаються до подолання пандемії. Amnesty підтримує заклики до фармацевтичних корпорацій, що розробляють вакцини, ділитися патентами для створення більшої кількості доз.