У Новій Зеландії випустили «важкий для читання» звіт про знущання з 250 тисяч підопічних центрів соцзахисту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Новій Зеландії випустили «важкий для читання» звіт про знущання з 250 тисяч підопічних центрів соцзахисту

Міністр державної служби Нової Зеландії Кріс Хіпкінс.

Wikipedia / Stuartyeates

Близько 250 тисяч дітей, підлітків і дорослих зазнавали жорстокого ставлення в новозеландських державних закладах опіки протягом останніх кількох десятиліть.

Про це повідомляє CNN.

Відповідно до проміжного звіту Королівської комісії з розслідування випадків жорстокого поводження з дітьми, які перебувають під опікою держави, в період з 1950 по 2019 рік неналежного поводження зазнали до 256 тис. осіб. Це становить майже 40% з 655 тис. осіб, що перебували під опікою протягом цього періоду.

«Образа і страждання, завдані цією історією Новій Зеландії, неприпустимі», — сказав міністр державної служби Кріс Хіпкінс, назвавши звіт «важким для читання».

У ньому говориться, що більшість людей, які пережили жорстоке поводження, були у віці від 5 до 17 років, але деяким було всього 9 місяців. Більшість з них зазнавали насильства протягом 5—10 років.

Жорстоке поводження включало фізичне насильство і сексуальне насильство, при цьому співробітники деяких психіатричних установ змушували пацієнтів-чоловіків ґвалтувати пацієнтів-жінок. Знущання також включали удари електричним струмом по геніталіях і ногах, огляди з роздяганням, а також образи.

У звіті йдеться, що ймовірність жорстокого поводження з дітьми та молодими людьми в релігійних установах або релігійних сімʼях коливається від 21% до 42%. Звіт склали після закритих і публічних слухань у справі про відшкодування збитків, на яких потерпілі розповіли історії про фізичне і сексуальне насильство.

Католицька церква Нової Зеландії, заявила, що вивчить матеріали, аби дізнатися, як вчинити зі скаргами і запобігати зловживанням.

У доповіді визнається, що діти з корінного народу маорі, ймовірно, постраждали найбільше, оскільки 81% дітей, які зазнали жорстокого поводження, є маорі. У матеріалах йшлося про те, що деякі релігійні установи прагнули «вичистити» через сексуальне і фізичне насильство культурну самобутність маорі.