Парламент Словаччини розгляне можливість зміни конституції для боротьби з коронавірусом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національна Рада Словаччини розгляне можливість зміни конституції для регулювання і продовження надзвичайного стану, введеного для протидії пандемії.

Як повідомляє Aktuality, 17 грудня відбудеться засідання, присвячене цьому питанню.

Зміни пропонують внести в конституційний закон про держбезпеку, що дасть право уряду багаторазово продовжувати дію надзвичайного стану (НС) строком на 40 днів. Щоразу парламент повинен буде затверджувати продовження за 20 днів до завершення попереднього НС.

Крім цього, буде запропоновано внести зміни у повноваження Конституційного суду, щоб закріпити можливість перегляду судом рішення про продовження дії НС.

Для прийняття змін до конституції потрібно мінімум 90 голосів депутатів з 150.

  • У Словаччині з 10 жовтня почався різке зростання захворюваності на коронавірус. Уряд ввів посилення карантину і режим надзвичайного стану. В кінці жовтня в країні був пік добового приросту хворих, але вже 12 грудня зафіксували рекорд — 3 707 хворих за добу. Всього в країні виявлено 131 тисячу хворих. Померли — 1 148 осіб.
  • 1 листопада Словаччина почала масове тестування. У перший день обстежили 2,5 мільйона осіб. 27 листопада в Словаччині відклали повторне загальнонаціональне тестування через брак тестів.