У Авакова пропонують підвищити зарплати поліцейським і кивають на ставки НАБУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві внутрішніх справ заявили про необхідність підвищення зарплат поліцейським. Там пояснюють це невідповідністю із навантаженням, яке отримують їхні співробітники. Про це наголосив заступник глави МВС Антон Геращенко, якого цитує пресслужба відомства.

«У нас є певна невідповідність зарплати слідчого у 12—14 тисяч гривень із навантаженням, яке на нього йде. З тим, що не можемо довго утримувати на роботі людей, які працюють за 14 тисяч гривень і повинні розплутувати дуже складні схеми за участю злочинців, яких захищають адвокати, що заробляють сотні тисяч гривень на місяць. Тож є певна ситуація, що потрібно підвищувати рівень зарплати поліцейським», — пояснив він.

Геращенко навів порівняльну статистику зарплат співробітників різних правоохоронних органів і наголосив, що річні зарплати поліцейського і співробітника НАБУ між собою різняться у 5—6 разів.

«Але справи, які розплутують поліцейські, бувають не менш складні, не менш нагальні та важливі, ніж у співробітників НАБУ. Звісно, що працівники поліції, знаючи, що в НАБУ зарплатня вища, питають, чому так? У жодній західній країні немає такого, що співробітник одного правоохоронного органу отримує у стільки разів більше, ніж співробітник іншого правоохоронного органу», — каже Геращенко.

Він вважає, що реформи мають відбуватися не лише у поліції, а паралельно й у прокуратурі та судовій системі.

  • 13 жовтня уряд погодив виділення додаткових коштів Міністерству внутрішніх справ з Фонду боротьби з коронавірусом. На засіданні Кабміну не озвучили, скільки конкретно коштів виділять МВС. Але раніше експертна організація StateWatch з посиланням на лист МВС повідомляла, що Аваков просив виділити 1,9 мільярда гривень на доплати поліцейським, тому що виділені в червні 2,2 мільярда вже майже витратили.