«Слідство.Інфо»: Депутат «Слуги народу» і топчиновниця Держпраці «кошмарять» підприємців, вигадуючи скарги

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Головна інспектор Держпраці Дніпропетровської області Світлана Мельничук і депутат Новомосковської міськради від «Слуги народу» Сергій Алексейченко складали вигадані скарги на роботодавців-ФОПів, щоб «кошмарити» бізнес.

Журналісти «Слідство.Інфо» опублікували розслідування з відеозаписами, на яких Мельничук і Алексейченко вигадують доноси на роботодавців від імені неіснуючих працівників, а після цього до підприємців приходить перевірка.

На кадрах, зроблених у вересні 2020 року у дворі будинку Мельничук, зафіксовано момент написання кількох доносів про порушення на дрібних ФОПів. Скарги від неіснуючих людей пише друг Мельничук Віктор (науковий працівник університету) — інспектор Держпраці диктує йому, що писати, а нардеп під алкоголь і марихуану дає поради.

У фейковий скаргах «люди» просять провести перевірку у підприємців, після чого Мельничук на «законних підставах» штрафує ФОП на сотні тисяч гривень.

В одному з випадків інспектори після доносу прийшли у продуктовий магазин підприємця Ельшана Самедова і оштрафували його за порушення трудового законодавства. Самедов підтвердив, що у нього була перевірка й оштрафували його за стажера, який не був працевлаштований офіційно.

Журналісти точно не встановили, навіщо все це потрібно, але припустили, що Мельничук потрібні такі доноси, щоб виглядати продуктивною чиновницею та «заробляти». Із зарплатою у 14 тисяч гривень Мельничук змогла купити Lexus за $20 тисяч і переїхати у 2019 році в будинок у центрі Дніпра.

Сама Мельничук у коментарі журналістам заявила, що всі звинувачення брехливі, а відповідні органи проводять перевірку.