Євросоюз реформує систему видачі шенгенських віз. Перевірку посилять

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейський парламент і представники Ради ЄС домовилися про реформу Візової інформаційної системи (VIS). Її використовують для реєстрації і перевірки осіб, що оформляють короткострокові шенгенські візи і посвідки на проживання. Реформа дозволить детальніше перевіряти дані заявників і забезпечить сумісність з іншими базами даних.

Про це повідомляє Рада ЄС.

Реформа передбачає створення централізованої бази даних з інформацією про короткострокові візи, довгострокові візи і види на проживання для повної перевірки справжності та дійсності документів. У базу внесуть скан сторінки з біографічними даними проїзного документа, щоб спростити пошук і висилку нелегалів. Також знизять вік для зняття відбитків пальців з 12 років до 6 років (для боротьби з торгівлею дітьми) та введуть верхню межу — відбитки пальців осіб старше 75 років не включатимуть у VIS.

Сама база повинна шукати і зіставляти дані Шенгенської інформаційної системи, системи вʼїзду-виїзду (EES), ETIAS, Eurodac, дані Європолу, ECRIS-TCN і Інтерполу.

Мета реформи — посилення перевірок для безпеки ЄС. Нова система дозволить виявляти осіб з кількома посвідченнями особи, порушників, зниклих безвісти, терористів та злочинців.

Нинішня візова інформсистема, яка допомагає візовим, прикордонним, міграційним органам, працює з 2011 року і в ній досить багато «дірок». Модернізована система має бути запроваджена до кінця 2023 року. Зараз тривають обговорення на технічному рівні.