«ЧЕСНО»: Венедіктова відмовилася порушити справу проти нардепа-кнопкодава Іванчука. Активісти подають до суду

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«ЧЕСНО»: Венедіктова відмовилася порушити справу проти нардепа-кнопкодава Іванчука. Активісти подають до суду

Facebook / Irina Venediktova

Офіс генерального прокурора відмовився відкривати кримінальне провадження проти нардепа, члена депутатської групи «Довіра» Андрія Іванчука, якого викрили на кнопкодавстві.

Про це йдеться у відповіді за підписом генпрокурора Ірини Венедіктової, яку отримав громадський рух «ЧЕСНО» на своє звернення.

За даними активістів руху, мажоритарник Іванчук порушив вимоги щодо персонального голосування 5 листопада, що підпадає під ст. 364—2 Кримінального кодексу України (Голосування народного депутата замість іншого нардепа).

Також активісти наголосили, що хоча інформацію про кримінальне правопорушення народного депутата до Єдиного реєстру досудових розслідувань має вносити генеральний прокурор або особа, яка виконує його обов’язки (ч. 1 ст. 482—2 КПК України), Ірина Венедіктова протягом місяця не реагувала на випадок кнопкодавства в Раді.

Провадження не розпочали навіть після розголосу у ЗМІ, хоча згідно з ч. 1 ст. 214 КПК повідомлення у пресі є достатньою підставою для внесення відомостей до ЄРДР, а реакція Венедіктової у вигляді відмови з’явилася лише після подання заяви «ЧЕСНО».

У листі-відповіді генпрокурор стверджує, що підстав для відкриття кримінального провадження за заявою «ЧЕСНО» немає.

«У цьому випадку не додержано вимог закону України «Про регламент Верховної Ради» щодо порядку направлення заяви», — написала Венедіктова.

Зокрема, Венедіктова посилається на ч. 3 ст. 47 регламенту, в якій вказано, що «у разі виявлення на пленарному засіданні журналістом, акредитованим при Верховній Раді, факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування замість іншого народного депутата, такий журналіст має право подати заяву до Апарату Верховної Ради про виявлений факт разом із відповідними матеріалами фотозйомки або відеозапису».

Після цього Венедіктова цитує інший абзац регламенту, в якому йдеться про порядок подання заяви народного депутата, якщо він помітив, як його колега кнопкодавить. У законі не вказано, що такого порядку мають дотримуватися і журналісти.

«Надалі таке повідомлення разом із протоколом, стенограмою відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом після його підготовки надається голові Верховної Ради для направлення до Державного бюро розслідувань», — вказує очільниця Офісу генпрокуратури.

Як зазначає «ЧЕСНО», депутатську групу «Довіра» називають об’єднанням, наближеним до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Рух «ЧЕСНО» не збирається приймати відписку Венедіктової. Ми підемо до суду, чиїм би другом не був Іванчук — провадження мають відкрити», — заявила координаторка руху Віта Думанська.

Окремо у громадському русі запевнили, що одразу після виявлення факту кнопкодавства Іванчука акредитований журналіст «ЧЕСНО» звернувся до Апарату Верховної Ради з відповідною заявою, згодом там відповіли, що звернення журналіста «за дорученням керівництва ВРУ опрацьовує структурний підрозділ Апарату».

  • У січні 2020 року в Україні почав діяти закон, який вводить штрафи за неперсональне голосування. Згідно з ним, депутатам загрожує штраф від 51 до 85 тисяч гривень у разі доведення провини в суді. Займатися такими порушеннями має Державне бюро розслідувань.
  • Наприкінці минулого року рух «ЧЕСНО» оприлюднив рейтинг кнопкодавів 2019 року. У Верховній Раді ІХ скликання щонайменше 15 депутатів близько 45 разів кнопкодавили під час голосування.
  • Іванчук — один з рекордсменів з кнопкодавства. У Верховній Раді він з 2014 року, за цей час депутат голосував за інших майже 100 разів.