«Не чіпляюся за посаду». Премʼєр Румунії подав у відставку через результат своєї партії на виборах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Премʼєр-міністр Румунії Людовік Орбан подав у відставку через результати своєї партії на парламентських виборах, які пройшли у країні 6 грудня. Про це повідомляє digi24.ro.

Орбан оголосив про відставку після розмови з президентом країни Клаусом Йоханнесом. Глава держави вимагав, щоб Орбан взяв на себе відповідальність за провал правлячої Націонал-ліберальної партії на виборах.

Прем’єр повідомив, що після його відставки уряд тимчасово очолить один з міністрів, якого обере президент. «Моє рішення про відхід означає одне — я не чіпляюся за посаду премʼєр-міністра», — наголосив Орбан.

Відставка Орбана означає відставку всього уряду. Міністри продовжать виконувати свої обовʼязки протягом 45 днів, але їхні повноваження будуть обмеженими — вони зможуть ухвалювати тільки адміністративні акти.

  • За результатами підрахунку 95% бюлетенів на виборах, опозиційна Партія соціал-демократів набирає близько 30%, а правляча Націонал-ліберальна партія — майже 25%. При цьомуімовірний союзник правлячої партії, альянс USR-PLUS отримує 15%.