Кліматична служба ЄС: Цьогорічний листопад був найтеплішим за всю історію спостережень

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кліматична служба ЄС: Цьогорічний листопад був найтеплішим за всю історію спостережень

Łukasz Łada / Unsplash

Цьогорічний листопад став найтеплішим листопадом в історії спостережень. Про це йдеться у звіті Служби з питань зміни клімату Copernicus Європейського Союзу.

У глобальному масштабі температура листопада була майже на 0,8 ℃ вища за середній показник у 1981—2010 роках та на 0,1 ℃ вища, аніж попередні найтепліші листопади (в 2016 і 2019 роках).

Найбільш високі температури фіксували в регіоні Північної Європи, Сибіру та Північного Льодовитого океану.

У Сполучених Штатах, Південній Америці, південній частині Африки, на Тибетському плато, у східній частині Антарктиди і на більшій частині Австралії температура також була значно вищою за середню.

У вересні, жовтні та листопаді середні температури в Європі були на 1,9 ℃ вищі, ніж у 1981—2010 роках і на 0,4 ℃ вищі, ніж у 2006 році — тоді восени на території Європи були погодні аномалії різного характеру.

Директор служби Copernicus Карло Буонтемпо сказав, що листопад був «вкрай теплим місяцем» у всьому світі, і температури в Арктиці та на півночі Сибіру залишалися стабільно високими.

«Ця тенденція викликає стурбованість і підкреслює важливість усебічного моніторингу Арктики, оскільки вона нагрівається швидше, ніж решта світу», — додав він.

Буонтемпо сказав, що органам, які приділяють першочергову увагу помʼякшенню кліматичних умов, «слід розглядати ці дані як тривожні дзвінки» і більш серйозно, ніж будь-коли, думати про те, як краще дотримуватись Паризької хартії 2015 року.

CNN зазначає, що дані Copernicus показують, що 2020 рік може стати найтеплішим роком за всю історію спостережень. Він на рівні 2016 року (найтеплішого в історії), і, ймовірно, буде йому дорівнювати або трохи перевищить.

У щорічному кліматичному звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) йшлося про те, що 2020 рік стане одним із трьох найтепліших років за всю історію спостережень відразу після 2016 і 2019 років.

Хоча дані за грудень будуть мати вирішальне значення, майже напевно 2020 рік стане найтеплішим календарним роком для Європи, наголосили у Copernicus.