У Німеччині вирішили відмовитися від фонетичного алфавіту часів нацизму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Німеччині вирішили відмовитися від фонетичного алфавіту часів нацизму

Patrick Tomasso / Unsplash

У Німеччині вирішили очистити фонетичний алфавіт, який використовується для диктування по буквах, від нацистської спадщини і повернути в нього єврейські імена.

Про це повідомляє «Русская служба Би-би-си».

Найбільш відомим у світі вважається англійський фонетичний алфавіт — Альфа, Браво, Чарлі (Alpha, Bravo, Charlie), і так далі. Він використовується для передачі слів по буквах по радіо (у військовій справі та в авіації) або телефоном.

Однак у німців є свій аналогічний фонетичний алфавіт, який був розроблений ще наприкінці XIX століття і майже повністю складається з імен. У 1934 році нацисти відредагували цей алфавіт, замінивши єврейські імена на німецькі імена і слова. Так, замість Самуеля в алфавіті зʼявився Зігфрід (Samuel — Siegfried), замість Закаріаса — Цепелін (Zacharias — Zeppelin), замість Давида — Дора (David — Dora), а замість Натана — Північний полюс (Nathan — Nordpol). У нацистській міфології Північний полюс вважався батьківщиною арійської раси.

Частина цих правок була скасована відразу після падіння нацистського режиму, але частина залишилася, і в цьому зміненому вигляді німецький фонетичний алфавіт існує дотепер.

Щоб розвʼязати це питання, омбудсмен землі Баден-Вюртемберг з антисемітизму Мікаель Блуме запропонував повернути «донацистський» варіант алфавіту, але тільки на час. Розробкою нового фонетичного алфавіту займеться Німецький інститут стандартизації.

Проєкт нової версії винесуть на всенародне обговорення, а ухвалити її планують у 2022 році. При цьому літери в абетці, швидше за все, будуть позначені назвами міст.