Випускників шкіл можуть звільнити від підсумкової атестації у формі ЗНО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український центр оцінювання якості освіти розробив кілька моделей проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) — на тлі пандемії коронавірусу випускників шкіл у 2021 році можуть звільнити від обовʼязкової державної підсумкової атестації у формі ЗНО.

Про це виданню «Освіта» розповів в. о. директора центру Валерій Бойко.

Пріоритетною визначили модель з можливістю вибору учнями формату — здача ДПА в навчальному закладі (письмова, усна і онлайн форма) або у форматі ЗНО. Ті, хто планує здавати ДПА в навчальному закладі, повинні подати відповідну заяву в свою школу.

«У разі вибору зазначеної моделі зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, і загальна кількість тестувань», — сказав Бойко.

Всі, хто планує вступати в установи вищої освіти, здаватимуть ЗНО у встановлені терміни.

Бойко зазначив, що згідно із законом проходження ДПА рівня повної загальної середньої освіти з української мови, математики та інших предметів має відбуватися в форматі ЗНО, крім випадків, визначених законодавством.

Тому Верховна Рада повинна прийняти зміни, щоб дозволити випускникам здавати ДПА не тільки в формі ЗНО. Комітет Ради з питань освіти, науки та інновацій розгляне питання в першій половині березня 2021 року, до початку основної сесії, щоб відштовхуватися від актуальної епідемічної ситуації.

  • В середині вересня повідомлялося, що Державна підсумкова атестація з математики для випускників українських шкіл стане обовʼязковою з 2021 року. Також зміниться формат ЗНО з української мови.
  • 30 вересня Міністерство освіти і науки затвердило графік проведення ЗНО в 2021 році.