У Нідерландах уряд виплатить компенсації трансгендерам за примусову стерилізацію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Нідерландах уряд виплатить компенсації трансгендерам за примусову стерилізацію

Sharon McCutcheon / Unsplash

Уряд Нідерландів у вівторок, 1 грудня, погодився виплатити приблизно двом тисячам трансгендерів компенсацію у вигляді €5 тисяч за примусову стерилізацію під час зміни статті.

Про це повідомляє Reuters.

До 2014 року нідерландські трансгендери, які хотіли змінити стать у свідоцтві про народження, спочатку повинні були пройти стерилізацію, а потім змінити тіло за допомогою гормонів і операцій.

«Таке порушення фізичної недоторканності сьогодні вже неможливо уявити. Важливо визнати страждання трансгендерів та запропонувати визнання, компенсацію і вибачення», — заявив міністр правового захисту Нідерландів Сандер Деккер.

Нідерланди наслідують приклад Швеції, яка у 2018 році стала першою країною у світі, яка почала виплачувати компенсацію жертвам аналогічного закону про стерилізацію.

Нідерландський компенсаційний пакет буде стосуватись трансгендерів, що змінили стать у свідоцтві про народження в період з 1 липня 1985 по 1 липня 2014 року. Однак сума набагато нижча, ніж у Швеції — там передбачено понад $26 тисяч на людину.

У ряді країн Європейського Союзу, наприклад у Фінляндії, Чехії та Болгарії, досі потрібна стерилізація, аби змінити стать у документі.